Wolf Worldwide Logo - Token
Edit Content

wolfworldwide.digital

Het belang van de Nederlandse taal in de globalisering 2023

Nederlandse taal

De Nederlandse taal is een van de officiële talen van Nederland en een van de officiële talen van de EU. Maar hoe belangrijk is ze voor de wereldhandel, de handel, en andere aspecten van de globalisering? Het belang van het Nederlands als wereldtaal varieert naargelang je specifieke bedrijfstak of interesses, maar er zijn veel redenen waarom deze weinig bekende taal de moeite waard is om te leren. Nederlands leren opent bijvoorbeeld mogelijkheden om in het buitenland te werken of te studeren; je kunt startersbanen vinden die goed betalen, en er zijn veel betaalbare programma’s online beschikbaar. Dit artikel geeft een inleiding over waarom de Nederlandse taal belangrijk is voor de globalisering en de verschillende implicaties ervan.

Waarom is de Nederlandse taal belangrijk voor de globalisering?

Nederland is een stichtend lid van de EU, en het Nederlands is een officiële EU-taal. Als zodanig is het onontbeerlijk voor de toekomst van de Europese integratie. Het Nederlands is een taal van de wereldhandel. Het is de taal van de grootste haven van Europa en de op één na grootste van de wereld. De Rotterdamse haven is een internationaal knooppunt voor goederen uit de hele wereld. De Nederlandse koopvaardij is de grootste ter wereld, met onder meer 80.000 schepen. Bovendien is de haven van Rotterdam een toegangspoort voor goederen uit de hele wereld om de Europese Unie binnen te komen. Veel multinationale bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Nederland, waardoor de Nederlandse taal een wereldwijd bereik heeft. De Nederlandse taal is ook de taal van het Internationaal Gerechtshof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationaal Strafhof, en het Internationaal Tribunaal voor het voormalige Joegoslavië. Het Nederlands is ook een officiële taal van de Europese Unie, en van de Dienst voor extern optreden van de Unie.

Waarom is de Nederlandse taal belangrijk voor de wereldhandel?

De Nederlandse taal is een belangrijke taal in de wereldhandel. Nederland is de op één na grootste exporteur en importeur ter wereld. De belangrijkste industrieën van het land zijn chemische producten, voedingsmiddelen, aardolie en vervoer. Nederland is ook de op één na grootste exporteur van landbouw- en voedingsmiddelen in Europa, na Duitsland; de grootste importeur van landbouwproducten in Europa. De Nederlanders zijn ook ’s werelds grootste handelaars in landbouwproducten en voedingsmiddelen. Ze drijven handel met meer dan 150 landen. Het Nederlands is een lingua franca voor de handel, vooral in de landbouwsector. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld, na het Mandarijn Chinees en het Engels. Het Nederlands wordt gesproken door ongeveer 25 miljoen mensen, van wie velen in grote steden of grensstreken wonen.

Waarom is de Nederlandse taal belangrijk voor de betrekkingen met de EU?

Het belang van de Nederlandse taal in de betrekkingen van de Europese Unie is tweeledig: het is de taal van de instellingen van de EU, en het is een taal van de diplomatie. De EU heeft drie officiële talen – Engels, Frans en Duits. Engels is echter de overheersende taal in EU-aangelegenheden. Dat gezegd hebbende, is kennis van het Nederlands noodzakelijk voor wie in de instellingen van de EU werkt, waaronder diplomaten en ambtenaren. De Nederlandse taal wordt gesproken in Nederland, België en delen van Duitsland, en ook op enkele Caribische eilanden en kolonies in de Indische Oceaan van Nederland. 1.300 mensen werken in de instellingen van de EU en moeten in het Nederlands kunnen functioneren. Daarom plaatst de Commissie banen voor Nederlandstaligen, vooral bij de EU-delegatie in New York en de EU-delegatie bij de VN in Genève.

Slotwoord: Het belang van Nederlands leren

Globalisering is een voortdurend proces van culturele, sociale, technologische en economische uitwisseling tussen mensen van verschillende naties. Het is een uiterst complex verschijnsel met vele implicaties, van het effect van migratie op plaatselijke gemeenschappen tot het effect van economische onderlinge afhankelijkheid op de internationale betrekkingen. In de onderling verbonden wereld van vandaag is de noodzaak om nieuwe talen te leren en aan interculturele uitwisseling te doen groter dan ooit. Daarom is het zo belangrijk te begrijpen waarom de Nederlandse taal belangrijk is in de globalisering en de verschillende implicaties ervan. Als je belangstelling hebt om in het buitenland te studeren, in Europa te werken, of in een internationaal bedrijf te werken, is Nederlands een nuttige taal om te kennen. Er zijn veel betaalbare programma’s online beschikbaar, dus er is geen excuus om niet te beginnen!

Maar wacht even…

Nederland is niet het enige land waar men Nederlands spreekt!

David De Wolf

David De Wolf

Digital Marketing Expert | Translator | Storyteller

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tags :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Volg ons via Sociale Media

En wees er als eerste bij voor onze wekelijkse freebies!
like
Facebook
Twitter
LinkedIn